Ce aduci cu tine

Cand pleci in vacanta, iei ceva cu tine (un bagaj mare plin cu lucruri dintre care 50% sunt inutile). Cand te intorci din vacanta, e bine sa aduci ceva cu tine (bagajul si ceva pe langa).

In functie de locul pe unde te duci, asteptarile despre ceea ce trebuie sa aduci cu tine cresc sau scad. Nimeni nu o sa-ti scoata ochii daca nu te intorci cu suveniruri din Sinaia, dar toti o sa se uite chioras daca nu vii cu nimic din Franta.

Cazul de fata nu vorbeste nici despre o statiune montana, nici despre obiecte venite din calatorii exotice. Ci despre ce poti lua cu tine ca amintire de pe la Marea noastra Neagra. Desi exemplele sunt luate din Costinesti, ele pot fi aplicate cu succes si celorlalte statiuni, deoarece au caracter sezonier si uneori recurent.
Voi trece peste haine, papuci de plaja, costume de baie, jucarii si cremele de protectie cu vreo 20 de RON mai scumpe decat in supermarket – nu intra in categoria stricta a suvenirurilor. De asemenea, nu voi mentiona nici ingerasii din ceramica (ce cauta ingerasii de Craciun pe plaja??? barem daca ar fi fost in niste costume de baie albe si pufoase, ca sa se potriveasca peisajului). Povestea mea incepe cu:

Scoicile – cadoul marin prin definitie. Ferite de stigmatul kitch-ului (care atinge multe din lucrusoarele de pe tarabele din statiuni), vin in toate marimile, formele, culorile, pachetele (de la plastic la plasa de rafie – a se manevra cu grija plasa, cochiliile cad prin gauri) si combinatiile. Sunt un cadou frumos, sigur si … acvatic. Vor indica singure raspunsul la intrebarea “de unde ti-ai luat astea?”

Delfinii albastri – impanzesc litoralul. Sunt simpatici (impreuna cu toate celelalte broscute de ceramica), dar destul de comuni. Lumea deja pare ca s-a plictisit de ei. Din fericire, sunt veseli si marini, asa ca inca mai au sanse. Desigur, si ei raspund singurei la intrebarea “de unde ai ala?”. De fapt, aproape ca nu mai e nevoie sa intrebi.

Bijuteriile – piatra, scoica, plastic. In general, astea-s materialele comune pe plaja. Mai rar sticla. Colierele de scoici nu se demodeaza niciodata, bratarile de pietre au un farmec aparte, iar plasticele sunt foarte colorate, asadar acopera toata paleta de gusturi…feminine. Exista si bratari pentru partea masculina, dar trebuie sa cauti cu atentie.

Brelocurile – de la plus pufos la pietre, ancore de plastic sau broaste testoase. Te salveaza in toate situatiile: daca nu stii ce sa ii aduci unui amic, daca vrei ceva foarte dragut pentru o prietena sau ceva amuzant pentru un coleg. Exceptand modelele evident marine (ancora, delfinul sau vreo barca), aceste cadouri vor trebui sa vina insotite de remarca “sunt de la mare”.

Obiectele personalizate sau semipersonalizate– cani cu inscriptii, tricouri cu nume, insigne cu diverse fraze si toate celelalte. Unele sunt inspirate, altele nu. Trebuie sa fii cu ochii-n patru si sa faci alegeri rationale. Cat despre vederile de la mare, ele inca mai exista, dar din pacate nu prea mai au farmec. Ce rost are sa trimit una, daca o sa ajung inapoi acasa inaintea ei oricum? Plus ca nici macar nu sunt dragute. Si nici amuzante.