Bunele maniere intr-ale cadourilor…(partea a treia)

Partea a treia din Codul Bunelor Maniere, sectiunea „Despre cadouri”, stabileste clar ce nu putem oferi drept cadou.

  • Nu se ofera cadou animale sau pasari – trecand peste faptul ca unele persoane pot fi alergice la blana/par/pene/fulgi, altele pur si simplu nu le agreeaza sau nu pot avea grija de ele.
  • Ar fi bine sa nu facem pe grozavii si sa daruim specialistilor obiecte din sfera specializarii lor, daca nu ne pricepem cat de cat la ele – colectionarii se descurca cel mai bine singuri, pictorii au culorile si magazinele lor speciale si asa mai departe.
  • Nu se dau bani in loc de cadou. Poate cu exceptia relatiilor bunici-nepoti.
  • Nu se ofera drept cadouri obiecte din casa care nu ne plac.
  • Nu se ofera obiecte de imbracaminte sau de toaleta persoanelor fata de care nu suntem apropiati.
  • Cat priveste o carte facuta cadou, regulile sunt foarte simple: desi, in principiu, toata lumea isi scrie dedicatiile, urarile si toate celelalte ganduri bune pe filele ei, acest lucru este strict interzis de catre Codul Bunelor Maniere. Autografele si dedicatiile sunt date doar de catre autor, ceilalti fiind nevoiti sa se margineasca la o felicitare sau un biletel pus in interiorul cartii. Desigur, aceste hartiute pot foarte bine sa dispara (personal, prefer metoda care incalca legea). Ah, stapanul cartii isi poate scrie numele pe ea, daca doreste. Si ar fi bine sa nu daruim carti pe care nu le-am citit sau despre care nu am primit recomandari de la cineva cu autoritate intr-ale lecturii.