Un cadou, o alianta

ALIANŢĂ, alianţe, s.f.Înţelegere politică între două sau mai multe state, pe bază de tratat, prin care statele respective se obligă să acţioneze în comun sau să se ajute în anumite împrejurări, în special în caz de război ori al unui atac îndreptat de alte state împotriva unuia dintre statele aliate. Legătură, înţelegere între două sau mai multe grupuri, în vederea realizării unui obiectiv comun – Din fr. alliance

Complicat. Complicat al naibii. Tratative, intalniri in secret, documente, tratate, semnaturi, juraminte…Noroc cu niscaiva locuitori din Noua Guinee, care au gasit o cale mai scurta si mai eficienta de a forma aliante. Numit kula, obiceiul se rezuma la „o bratara de cochilii rosii contra o bratara de cochilii albe si batem palma.” Cu alte cuvinte, kula transforma darurile in tratate de alianta.

Lucrurile se petrec cam asa: doi bastinasi care au pus ochii unul pe celalalt in vederea alierii (indiferent de scop) isi fac daruri reciproce: una bucata bratara de cochilii rosii contra una bucata bratara cochilii albe. Si gata aliatii! Desigur, numarul de bratari detinute este restrictionat: un sef de trib sau cineva aflat mai sus pe scara sociala are dreptul la mai multe bratari (si implicit la mai multe aliante) decat un om de rand.