Valentine vs. Dragobete (RUNDA 1)

Agitatie mare, agitatie mare, vine 14 februarie si dupa el 24…Batalia dintre cele doua mari sarbatori ale iubirii e pe cale sa inceapa. Tot tine de ceva vreme si, cum niciuna nu se lasa, deocamdata nu exista un castigator. Care va triumfa oare?

Valentine, strainul din Vest si acolitii sai, Cupidonii, sau Dragobete, mandrul fiu al Babei Dochia, singur, dar sprijinit de traditie? Ramane de vazut. Pana atunci, runda intai – atacul nou-venitului.

Prima arma scoasa in lupta este lunga istorie a lui Valentine, arma de temut, caci isi are taisul bine ascutit de secole intregi incarcate cu povesti. In Roma Antica, pe 15 februarie se sarbatorea Lupercalia, un ritual al feritilitatii, dar prima legatura concreta intre Valentine si dragoste a fost facuta de Geoffrey Chaucer, scriitor si poet englez, in poemul „Parlement of Foules” (in ale carui versuri leaga ritualurile de iubire dintre pasari de Ziua Sfantului Valentin). In anul 1400 in Paris a fost creata o „Curte de justitie a iubirii” si pana si Shakespeare face o referire la aceasta zi prin 1600, in “Hamlet”, prin vorbele Ofeliei.

De asemenea, Valentine este bine aparat de scutul unei legende frumoase si romantice, care implica iubire, credinta si sacrificiu (adica taman ingredientele perfecte pentru ceva care sa mearga la sufletul oamenilor). Povestea, cuprinsa in „Legenda Aurea” a lui Jacobus de Varagine, vorbeste despre Sfantul Valentin. Crestin prins si intemnitat de Imparatul Roman Caludius al II-lea, i-a fost oferita viata in schimbul trecerii la credinta romana pagana, dar a refuzat si a fost executat (inainte de moarte vindecand-o pe fata oarba a temnicerului). Desi povestea in sine nu cuprinde niciun element romantic, cu timpul a aparut imaginea Sfantului Valentin ca preot ce oficia casatorii secrete intre tineri militari si logodnicele lor (incalcand astfel decretul imparatului Claudius, care interzicea casatoria soldatilor). Desigur, Sfantul Valentin a fost executat din aceasta pricina.

Urmeaza runda a doua…